Digitale Delta API
Organisaties die de Digitale Delta API op hun applicatie of database hebben geïmplementeerd, kunnen hun data op een uniforme en eenvoudige manier laten doorzoeken. Gebruikers krijgen de beschikking over betrouwbare meetgegevens omdat die voldoen aan de standaarden die van belang zijn voor de watersector.
Wat is een API?
Een API (‘Application Programming Interface’) maakt communicatie (gegevensuitwisseling) mogelijk tussen data-afnemers (eindgebruikers) en dataleveranciers (apps en websites) enerzijds en de bronhouders van die data (applicaties en databases) anderzijds.
Door een API te gebruiken, kan de app of website van een dataleverancier met een databron (applicatie of database) communiceren: de app/website stelt een vraag en de applicatie/database levert. De data-afnemer en de dataleverancier (programmeur van de website/app) hoeven daarvoor niet te weten hoe de applicatie/database van de bronhouder werkt.
De programmeur van de website/app moet wel weten hoe gecommuniceerd kan worden met de applicatie/database van de bronhouder. In een API zijn de afspraken (definities en regels) vastgelegd waarmee de dataleverancier data bij de bron kan opvragen en de bronhouder de data moet leveren.
Wat is de Digitale Delta API?
De Digitale Delta API is een open en niet merk-, omgevings- of systeemgebonden specificatie die door iedereen vrij gebruikt kan worden zonder licentie.
De Digitale Delta API ondersteunt de uitwisseling van verschillende soorten meetdata (zoals tijdreeksen, rasterdata en verwachtingen) tussen leveranciers en afnemers voor meerdere toepassingsgebieden (nu: waterkwaliteit, waterkwantiteit, ecologie en waterzuivering).
De zoek- en filtermechanismen zijn voor al deze toepassingen hetzelfde.
Het doel van de Digitale Delta API is bij te dragen aan efficiënt en integraal waterbeheer. Dat doen we door:
- meetgegevens op een uniforme en eenvoudige manier beschikbaar te maken voor waterbeheerders, overheidsorganisaties en derden,
- en te borgen dat die gegevens voldoen aan de (inter)nationale standaarden die van belang zijn voor de watersector.
Digitale Delta API 3.0
In versie 3.0 van de Digitale Delta API-specificatie zijn verschillende varianten van de DD API geïntegreerd tot één sterke API voor de watersector.
Je vindt de Digitale Delta API-specificatie in:
Er is ook een open source implementatie beschikbaar die als uitgangspunt kan worden gebruikt door aanbieders.
Aan welke standaarden voldoet de DD API 3.0?
De DD API-specificatie 3.0 is gebaseerd op OMS (de 19156:2023 standaard voor Observations, Measurements and Samples) en voldoet aan diverse (inter)nationale standaarden die van belang zijn voor gegevensuitwisseling binnen en door de watersector, zoals:
- OData, TimeseriesML, CoverageJSON, OAuth2.0 en
- de standaard voor API’s van het Forum Standaardisatie.
Voor de betekenis van de datavelden wordt gebruik gemaakt van de termen en definities uit:
- de Aquo-standaard voor waterdata,
- de TWN-lijst (Taxa Waterbeheer Nederland),
- netCDF voor (wetenschappelijke) data voor hydrologische en meteorologische toepassingen en
- de door het KNMI gevolgde richtlijnen van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).
Door wie wordt de Digitale Delta API beheerd?
Het beheer van de Digitale Delta API is in 2022 op verzoek van Rijkswaterstaat, de waterschappen en provincies ondergebracht bij het Informatiehuis Water.
Het beheer van de Digitale Delta API door het Informatiehuis Water omvat:
- zorgdragen voor een actuele en goed beschreven specificatie (o.a. documentatie),
- besluiten over aanpassing of uitbreiding van definities van de DD API (door toetsing aan de scope en het doel),
- het up to date houden van de GitHub repository waarin de DD API-specificatie is beschreven,
- het bewaken en registreren van (aan)meldingen op de GitHub,
- het onderhouden van contact met gebruikers van de DD API, onder meer met bijeenkomsten.
De Architecture Board van de DD API bestaat uit het Informatiehuis Water, EcoSys en VORtech.
Digitale Delta API Community
De DD API Community is een gebruikersgroep waarin gebruikerswensen worden geïnventariseerd, resultaten en ontwikkelingen worden toegelicht en kennis en ervaring worden gedeeld.
Dataleveranciers, data-afnemers, marktpartijen, kortom, iedereen die wil meedenken over en bijdragen of meewerken aan de verdere doorontwikkeling van de Digitale Delta API kan deelnemen aan de DD API Community.
Wil je informatie ophalen over de Digitale Delta API versie 3? Of wil je meedenken over of bijdragen aan de doorontwikkeling van de Digitale Delta API? Meld je dan aan voor de bijeenkomsten van de DD API Community!
Je vindt de data in onze online Agenda | Informatiehuis Water (ihw.nl).
Technische werkgroep
Er wordt ook gewerkt aan de opzet van een technisch georiënteerde werkgroep. Deze werkgroep gaat vooral adviseren op het gebied van informatiebeveiliging, standaardisatiethema’s (sets met afspraken, documentatie, richtlijnen, et cetera), de aansluiting met de Aquo-standaard en de documentatie van de DD API.
Heb je een vraag?
Neem contact op met onze Servicedesk | Informatiehuis Water.