Has Bakker: Betrouwbare gegevensuitwisseling over water essentieel voor goed bestuur
Has Bakker is gedeputeerde van de provincie Utrecht en vertegenwoordigt sinds februari 2024 namens het Interprovinciaal Overleg de provinciale waterbeheerders in het bestuur van het Informatiehuis Water. Een rol die hij met grote interesse en motivatie vervult. Has: “Water is de rode draad in heel veel ontwikkelingen en maatschappelijke vraagstukken. Hoe warm wordt het, hoe droog wordt het en wat is de impact daarvan op de natuur, landbouw, onze drinkwatervoorziening en onze gezondheid? Water raakt aan alles. Dat waterbeheerders en politiek over betrouwbare waterkwaliteits- en waterkwantiteitsinformatie kunnen beschikken, is dus essentieel voor goede beleids- en besluitvorming.”
Het Informatiehuis Water is een samenwerkingsprogramma van alle Nederlandse waterbeheerders; Rijkswaterstaat, de waterschappen en de provincies. De waterschappen worden in het bestuur van het Informatiehuis Water vertegenwoordigd door de Unie van Waterschappen en de provincies door het Interprovinciaal Overleg (IPO). Na de Provinciale Statenverkiezingen van 2023 duurde het even voordat er een opvolger kon worden benoemd voor bestuurslid Hans Kuipers (destijds gedeputeerde van de provincie Drenthe) maar sinds februari 2024 wordt die rol ingevuld door Has Bakker.
Wie is Has Bakker?
Has Bakker studeerde onder meer Internationale Betrekkingen & Internationale Organisatie en werkte als adviseur voor bedrijven en overheden. “Water vind ik niet alleen een leuk, maar vooral een belangrijk onderwerp,” vertelt hij. “Voordat ik in de politiek terecht kwam, heb ik 4 jaar bij Natuur en Milieufederaties gewerkt, een samenwerkingsverband van provinciale natuur- en milieuorganisaties. Daar hield ik mij bezig met onder meer thema’s als klimaat, natuur, circulaire samenleving en biodiversiteit en ben ik steeds meer gaan zien hoe water raakt aan alles wat we doen.”
In de zomer van 2023 maakte Has Bakker (D66) de overstap van de Utrechtse gemeentepolitiek naar het provinciale bestuur. Als gedeputeerde van de provincie Utrecht beheert hij de portefeuilles Klimaat en Circulaire samenleving, Bodem en Water, Financiën, Grondzaken, Organisatie en Participatie. Has is lid van de bestuurlijke adviescommissie Ruimte en Leefomgeving van het IPO.
Has: “De reden om politiek actief te worden ontstond doordat een vraag als ‘Hoe laten we de wereld achter?’ mij bezighoudt. Ik vind het belangrijk dat we met elkaar verantwoordelijkheid nemen voor ons gedrag op deze wereld. Als je kijkt naar zaken als water, natuur, klimaat en grondstoffengebruik, dan zie je dat we de boel best flink vervuilen en dat schaarse grondstoffen opraken. Ik vind dat wij als mensen de verplichting hebben om daar iets aan te doen. Dat is voor mij een motivatie om gedeputeerde te zijn.”
Provinciale uitdagingen in waterbeheer
Veel vraagstukken en (rapportage)verplichtingen over water zijn van toepassing op alle 3 de partnerorganisaties in het samenwerkingsverband informatiehuis Water. Maar een paar onderwerpen springen er voor de provincies wel uit, onder meer door de relatie met drinkwater. Waterkwaliteit - en dan met name de Kaderrichtlijn Water – is zo’n onderwerp, evenals klimaatverandering.
Has: “De aanwezigheid van PFAS en andere ‘zeer zorgwekkende stoffen’ in het water leidt tot maatschappelijke onrust. Wat komt er in ons water en in onze bodem terecht? We hebben als provincies te maken met de ‘vergrijzing’ van grondwater. Vervuilende stoffen trekken steeds verder de grond in en die bereiken een keer de bron voor drinkwater. Wat is het effect daarvan op onze gezondheid? En wat is het effect van droogte en hitte op ons grondwater en daarmee drinkwater? Die vragen zijn in de afgelopen jaren zeer urgent geworden. Om dat soort trends het hoofd te kunnen bieden moeten we bijvoorbeeld landelijk op eenzelfde manier gaan meten en rapporteren en onderling relevante kennis en informatie delen.”
Het Informatiehuis Water: een waardevol partnership
Hoe kijkt Has naar de toegevoegde waarde van het Informatiehuis Water voor de provincies? “Als waterbeheerders, beleidsmakers en politiek hebben we allemaal behoefte aan betrouwbare en goede data die ons zegt hoe we ervoor staan en of we onze doelen gaan halen. Dan heb je een ‘trusted third party’ zoals het Informatiehuis Water nodig. Een plek waar gegevens worden verzameld en samengevoegd tot betrouwbare informatie en waar geen politieke keuzes worden gemaakt. Dat geeft de informatie een bepaald vertrouwen en gezag: goede overzichten en juiste gegevens. Het biedt een fundament om politieke afwegingen te maken en te kunnen besturen.
Goede mensen naar je toetrekken en samenbrengen, kennisdeling en krachtenbundeling zijn voor Has belangrijke kenmerken van de kracht van het samenwerkingsverband: “Ik vind dat je als overheid verplicht bent om ambtenaren en geld slim in te zetten. Het is niet meer dan logisch en efficiënt dat je de krachten bundelt in plaats van ieder voor zich aan de slag te zijn.”
Daar ziet Has Bakker voor het Informatiehuis Water in de toekomst ook een andere taak: “Op een slimme manier kennis uitwisselen en informatie inzichtelijk maken, is voor mij wel de belangrijke basis. Misschien kunnen we nog meer van de data laten zien of data wat actiever delen met de community om ons heen, maar volgens mij hoef je de scope niet onnodig te verbreden. Daardoor wordt het troebel. Je kunt beter goed zorgen voor wat je hebt.”
Interactie is nodig > Kom naar de Netwerkdag!
Op 25 november houdt het Informatiehuis Water in Utrecht haar jaarlijkse netwerkdag. Thema dit jaar is Verfrissende perspectieven - Waterdata en -informatie voor de toekomst. Op de Netwerkdag – hét moment om elkaar te ontmoeten en met elkaar bij te praten over ontwikkelingen en activiteiten in de watersector – gaan we met elkaar in gesprek over wat waterbeheerders wanneer nodig hebben, met name op het gebied van waterkwaliteit, droogte, data- en uitwisselingsstandaarden
“Belangrijk dat de provincies zorgen dat ze daarbij aanwezig zijn,” zegt Has. “Door het Informatiehuis Water wordt uit data de informatie ‘gebrouwen’ die van belang is voor urgente onderwerpen waar provincies veel mee te maken hebben, zoals water, natuur, landbouw en drinkwater. Om goede besluiten te kunnen nemen heb je goede data en informatie nodig, maar wij moeten aangeven wát we nodig hebben. Het Informatiehuis Water heeft de provincies nódig om er voor de provincies te kunnen zijn.”