KRW-factsheets en bronbestanden 2024 beschikbaar
Elk jaar actualiseren de waterbeheerders de gegevens over de kwaliteit van het oppervlaktewater en de uitvoering van het KRW-programma in hun gebied. Deze gegevens worden door het Informatiehuis Water aan iedereen beschikbaar gesteld met behulp van een ‘KRW-factsheet’ per oppervlaktewaterlichaam via het Waterkwaliteitsportaal. In zo’n factsheet is per waterlichaam alle relevante KRW-informatie terug te vinden. Landelijke overzichten met onderliggende gegevens worden in de vorm van KRW-bronbestanden gepubliceerd.
Sinds 11 september 2024 zijn de KRW-factsheets en -bronbestanden 2024 beschikbaar.
De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een Europese richtlijn over de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater. Die is in 2000 door alle landen uit de Europese Unie vastgesteld. Ook door Nederland. Waterbeheerders moeten ervoor zorgen dat het water in Nederland een goed leefgebied is voor de planten en dieren die er thuishoren. En er moet redelijk eenvoudig drinkwater van te maken zijn. We moeten dat in 2027 voor elkaar hebben.
Rijkswaterstaat en de waterschappen zijn ook verantwoordelijk voor het monitoren en beoordelen van het oppervlaktewater in hun gebied. Elk jaar leveren zij informatie over de voortgang van de uitvoering van KRW-maatregelen en over de toestand van de oppervlaktewaterlichamen in hun gebied. Voor grondwaterlichamen gebeurt dit driejaarlijks. Het Informatiehuis Water ondersteunt hen hierbij door de betreffende data te verzamelen en samen te voegen voor een landelijk beeld.
Elk najaar publiceert het Informatiehuis Water geactualiseerde factsheets met informatie per waterlichaam op het Waterkwaliteitsportaal. Een factsheet is een document per waterlichaam. In de factsheet staat alle relevante informatie voor de rapportage en publieksinformatie over de Kaderrichtlijn Water.
De KRW-factsheets en de bijbehorende gegevensbestanden (bronbestanden) over 2024 zijn sinds 11 september 2024 beschikbaar en te raadplegen via het Waterkwaliteitsportaal. Uitleg over de informatie in de KRW-bronbestanden wordt gegeven in de metadata-beschrijvingen.
Gelezen op NOS/Nieuwsuur:
Te veel stikstof en fosfor in water: ‘Doelen gaan we niet halen’