Vacature Beleidsmedewerker watersystemen

7 februari 2019 Het Informatiehuis Water (IHW) is een samenwerkingsverband van de waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat. Samen met de waterbeheerders komen we tot uniforme, toegankelijke en bruikbare informatie over water. Het IHW is de schakel tussen waterbeheerders en gebruikers van informatie over water. We ontsnipperen en centraliseren informatie over water, zodat alle relevante informatie op één punt is op te vragen. Concreet coördineren we de informatiestromen voor waterkwaliteit en -veiligheid, onderhouden en beheren we de Aquo-standaard, en beheren en ontwikkelen we applicaties om de informatie te bundelen en beschikbaar te stellen. Sinds 2011 speelt het IHW een belangrijke rol voor landelijke rapportages aan de waterbeheerders, de Tweede Kamer en de Europese Unie. Wij zijn per direct op zoek naar een:

Beleidsmedewerker watersystemen

(16 uur per week. Het betreft een detachering van 3 maanden vanuit jouw huidige overheidsinstantie) 
Standplaats: Amersfoort

Waar werkt het team aan?    
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ondersteunt de uitvoering van de Omgevingswet. Het DSO biedt een digitaal loket waar initiatiefnemers, overheden en belanghebbenden snel kunnen zien wat is toegestaan in de fysieke leefomgeving. We werken aan het realiseren van een werkende informatieketen voor peilgebieden en streefpeilen van bronhouder tot viewer omgevingsloket. Vind je het leuk hier meer over te lezen kijk dan eens op: https://ihw.nl/nieuws/2019/01/resultaten-praktijkproef.html 

Wil jij een belangrijke bijdrage leveren aan de aansluiting van de keten van bronhouder tot DSO middels de Praktijkproef IHW? 

Wat ga jij doen?  
Als beleidsmedewerker watersystemen heb je een belangrijke rol bij de verdere verkenning van de praktijkproef Peilgebieden en Streefpeilen. In een team met twee collega’s werk je aan deze verkenning, waarin een voorstel voor verder vervolg wordt uitgewerkt. Onderdeel van deze verkenning is het genereren en toetsen van draagvlak voor een vervolg. Er worden hierbij vier actie- of ontwikkellijnen onderkend:

 • Eenduidige betekenis in de betreffende begrippen, daarbij kun je denken aan: “wat is precies een streefpeil” etc. ;
 • Aansluiten van alle bronhouders;
 • Aansluitvoorwaarden van DSO;
 • Samenwerking bij het maken van een informatieketen;

Tot jouw verantwoordelijkheden horen: 

 • Je organiseert bijeenkomsten met stakeholders, en biedt ondersteuning bij het opzetten van een community ‘Peilgebieden en streefpeilen’;
 • Je vertaalt input uit het werkveld tot bruikbare actielijnen met draagvlak;
 • Je werkt aan een beslisdocument met een voorstel voor vervolg op de praktijkproef.

In deze rol wordt jouw netwerk vergroot, merk je de voordelen van samenwerken en haal je jouw energie uit resultaten boeken in de omgeving van de waterwereld. 

Naar wie zijn wij op zoek?   
Je werkt op dit moment bij een waterschap, Rijkswaterstaat of provincie en wil graag je horizon verbreden. Verder beschik je over: 

 • Kennis en netwerk op het gebied van peilbesluiten, peilgebieden en streefpeilen;
 • Aantoonbare affiniteit met gegevensbeheer;
 • Je bent analytisch ingesteld en hebt altijd een kritische blik. 

Wat bieden wij? 
Werken binnen het IHW is uitdagend; elke dag weer. Je werkt aan grote projecten, in een steeds veranderende omgeving. We kennen een informele en enthousiaste werksfeer, waar een gedreven team dagelijks werkt aan een heldere, gezamenlijke opdracht in een complex veld. Verder:

 • Faciliteren we wowel op inhoudelijk als persoonlijk vlak jouw ontwikkeling;
 • Bieden we je een passend salaris afhankelijk van de meegebrachte kennis en ervaring, de functie is ingeschaald op schaal 10;
 • Word je op basis van inleen vanuit jouw huidige overheidsorganisatie ingezet voor 3 maanden

Bij het IHW geloven we dat je je ontwikkelt door samen te werken en van elkaar te leren. Successen worden gevierd, want bij het IHW worden we blij van goed afgeronde projecten. Trouwens, onze waterbeheerders ook!

Ben je enthousiast? 
Reageer dan op deze vacature door je motivatie met een link naar je LinkedIn profiel  (of je CV) te mailen naar vacatures@ihw.nl onder vermelding van IHW. Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met John Maaskant via j.maaskant@ihw.nl of 06 11 44 42 96 of voor de procedure met Rachel de Jong, capaciteitsmanager via r.dejong@hetwaterschapshuis.nl of 06 38 05 72 34. 

Werven doen we zelf! We stellen in dit stadium geen prijs op hulp van bureaus.