Quick Scan Slim Watermanagement afgerond
In 2023-2024 heeft het Informatiehuis Water een Quick Scan Slim Watermanagement uitgevoerd bij 21 waterschappen en Rijkswaterstaat. Geconcludeerd is dat de ontwikkeling van een Informatievoorziening Slim Watermanagement op basis van FAIR-principes haalbaar is en gedragen wordt.
Informatievoorziening Slim Watermanagement - IV Slim WM
Slim Watermanagement is een maatregel van het Deltaprogramma Zoetwater die de waterschappen en Rijkswaterstaat gezamenlijk uitvoeren. Om waterbeheerders te ondersteunen bij beheergrensoverstijgend operationeel waterbeheer wordt een Informatievoorziening Slim Watermanagement ontwikkeld (IV Slim WM).
Het Informatiehuis Water heeft een Quick Scan uitgevoerd bij de waterschappen en Rijkswaterstaat om scherp te krijgen welke informatie met deze informatievoorziening moet worden uitgewisseld en hoe deze uitwisseling mogelijk gemaakt kan worden. Daarbij rekening houdend met een aantal uitgangspunten en randvoorwaarden, zoals de rol van het Gegevensknooppunt Waterschappen en de toepassing van de FAIR-principes (*), de Aquo-standaard en de Digitale Delta API.
- (*) FAIR staat voor: findability, accessibility, interoperability, and reusability. Ofwel, de vindbaarheid, toegankelijkheid, uitwisselbaarheid en herbruikbaarheid van data.
Opzet Quick Scan
De Quick Scan bestond uit een vragenlijst en een fysiek bezoek bij het waterschap en omvatte 2 elementen:
- De organisatie van de informatievoorziening bij het betreffende waterschap (beantwoording van de 'wat-vraag')
- De technische inrichting bij het waterschap (de 'hoe-vraag).
Denk hierbij aan vragen als: Wat is de huidige betrokkenheid bij IV Slim WM? Is er capaciteit gealloceerd voor de realisatie van het project IV Slim WM binnen de organisatie? Hoe ziet de huidige situatie eruit bij het waterschap qua beschikbaarheid van gegevens? Wat zijn de ambities van het waterschap ten aanzien van het delen van data?
Het onderzoek startte in 2022, is uitgevoerd bij 21 waterschappen en Rijkswaterstaat en is eind 2024 afgerond.
Conclusies Quick Scan
Geconcludeerd is dat de ontwikkeling van een Informatievoorziening Slim Watermanagement (IV Slim WM) op basis van FAIR-principes haalbaar is en gedragen wordt.
De inspanning die nodig is om data beschikbaar te maken op basis van FAIR is beperkt en aanpassing van bronsystemen/databases bij waterschappen is dan niet nodig. Dankzij de schaalbaarheid van de FAIR-aanpak is het toevoegen van nieuwe bronhouders eenvoudig.
De FAIR-aanpak voorkomt een vendor lock-in en de afstemming met standaarden zoals de Aquo-standaard is goed te realiseren.
De technische implementatie van de dataconnector, het FAIR-woordenboek, de FAIR-evaluator en de security-oplossing is haalbaar. Beveiliging is bovendien een belangrijk onderdeel dat integraal moet worden meegenomen. Dat betekent ook dat het belangrijk is ICT in een vroeg stadium in het ontwikkeltraject van de informatievoorziening te betrekken. Voor het beheer van de connector en de evaluator moet de community een organisatie aanwijzen.
Programma van Eisen Datalevering
In het eerste kwartaal van 2025 worden de resultaten van de Quick Scan door het Informatiehuis Water verwerkt in een Programma van Eisen Datalevering. Hierin wordt omschreven met welke frequentie en hoe een waterschap data kan leveren aan IV Slim Watermanagement.
Het PvE Datalevering wordt opgeleverd aan de projectleider Realisatie IV Slim Watermanagement.
Lees meer op Slim Watermanagement en FAIR | Informatiehuis Water