Verbetering tijdige afronding actualisatie KRW-monitoringsprogramma

De deadline voor de actualisatie van het KRW-monitoringsprogramma was voor dit jaar vastgesteld op 27 januari. Het Informatiehuis Water coördineert dit hele proces, zorgt dat alle contactpersonen voortdurend op de hoogte zijn van de meest actuele planning en levert diverse vormen van ondersteuning. Het lukte 14 oppervlaktewaterbeheerders om de actualisatie tijdig af te ronden; een verbetering van 5 ten opzichte van vorig jaar. De sleutel tot succes? Op tijd beginnen…..!

De actualisatie van het KRW-monitoringsprogramma in Aquo-kit is de eerste fase in de jaarlijkse cyclus van de KRW-informatievoorziening. In het monitoringsprogramma hebben waterbeheerders beschreven waar, hoe en wanneer ze de waterkwaliteit in hun gebied meten. De actualisatie van het KRW-monitoringsprogramma is een belangrijke stap in de voorbereiding van de jaarlijkse KRW-toestandsbepaling.

Waardevolle feedback

Op 13 maart blikten wij in het Gebruikersoverleg Oppervlaktewater met ca. 50 oppervlaktewaterbeheerders terug op het proces van de actualisatie KRW-monitoringsprogramma. Zo’n evaluatie is belangrijk om te doen, want we leren altijd weer iets dat volgend jaar beter kan. Van de 27 personen die aan de evaluatie deelnamen, gaven er 14 aan dat het gelukt was om de deadline te halen. Als Informatiehuis Water zijn we vooral blij om te horen wat bij hen met name tot die succesvolle afronding heeft geleid: op tijd beginnen, werken met een planning, de stappenplannen volgen, deelnemen aan de werksessie en bij vragen en problemen contact opnemen met de Servicedesk van het Informatiehuis Water!

Minstens zo belangrijk is natuurlijk te weten waarom het de overige waterbeheerders niet lukte de deadline te halen en die oorzaak bleek bij dezelfde onderwerpen te liggen: te laat begonnen, te laat op de hoogte gesteld van de planning en een gebrek aan kennis en ervaring met deze complexe materie.

Communicatie

Waterbeheerders horen in principe ruim op tijd wanneer de uitvraag voor de actualisatie start. Dat gaat via de leden van het Regionaal Afstemmingsoverleg Monitoring. De KRW-coördinator zorgt ervoor dat in diens organisatie duidelijke afspraken worden gemaakt over wie wat gaat doen. En de KRW-coördinator houdt ook in de gaten of alle deadlines gehaald worden.

De communicatie ter voorbereiding op en tijdens het actualisatieproces werd door de respondenten beoordeeld met een 4,1 (op een schaal van 1 tot 5). Het blijkt dat nog te vaak sprake is van stagnatie in de procescommunicatie bij de waterbeheerders; de uitvoerders van de actualisatie krijgen niet tijdig de benodigde informatie door van de KRW-contactpersonen. Een ander knelpunt dat werd genoemd is de afhankelijkheid van andere waterbeheerders bij gemeenschappelijke monitoringslocaties. Hier zullen we volgend jaar meer aandacht aan geven.

Verbeterpunten voor 2026

In z’n totaliteit kunnen we terugkijken op een proces dat weer een stukje is verbeterd en versneld ten opzichte van vorig jaar. Uit de evaluatie hebben we – naast de hierboven genoemde – verbeterpunten gehaald voor de stappenplannen en het validatieproces. Alle suggesties en opmerkingen nemen we mee in de voorbereiding van de actualisatie van 2026.

Wij bedanken alle oppervlaktewaterbeheerders voor hun inspanningen in de afgelopen periode. Want de KRW-informatievoorziening is een complex proces en wij onderschatten niet wat er van hen wordt gevraagd. Maar wij helpen je graag!

KRW-toestandsbepaling oppervlaktewater

De volgende grote mijlpaal in het proces van de KRW-informatievoorziening is de KRW-toestandsbepaling. De deadline hiervoor is 25 juni.

Kijk voor meer informatie op KRW-toestandsbepaling | Het Waterkwaliteitsportaal en…..

  • Begin op tijd.
  • Bereid je voor door tijd vrij te maken.
  • Meld je aan voor een werksessie. Daar ga je echt plezier van hebben! Je vindt de data in Agenda.
  • Zorg dat je bij gegevensstromen die via Aquo-kit verlopen óók de validatiecontroles uitvoert, want jij bent zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van de data!
  • Maak gebruik van de Aquo-kit Stappenplannen | Het Waterkwaliteitsportaal want daarin staat álles wat je moet weten, óók hoe je bij een validatie om moet gaan met fouten en waarschuwingen.