Verfrissende perspectieven op inspirerende Netwerkdag

Op 25 november keken wij met precies 100 collega’s van de waterschappen, provincies, Rijkswaterstaat en diverse andere organisaties met een frisse blik naar de toekomst. Dat gebeurde tijdens onze jaarlijkse Netwerkdag in het prachtige clubhuis-for-one-day Villa Jongerius in Utrecht. Samen blikten we vooruit naar waterdata en -informatie voor de toekomst. Welke uitdagingen en welke kansen zien we? Hoe kunnen we elkaar versterken en wat kunnen we van elkaar leren? 

Uit een korte evaluatie onder de deelnemers blijkt dat bijna iedereen een 'goede tot geweldige dag' heeft gehad. Daar doen we het voor! Ook wij kijken terug op een geslaagde bijeenkomst.

Verfrissende perspectieven

Waterdata en -informatie voor de toekomst

Dat was het thema van de dag. Want om goed voorbereid te zijn op de uitdagingen die op ons afkomen, is het goed om met elkaar met een frisse blik naar de toekomst te kijken. Wat hebben we nodig, met name op het gebied van waterkwaliteit, droogte, data- en uitwisselingsstandaarden? En wanneer en hoe? Welke rol spelen de partners en het Informatiehuis Water daarin? En met welke technologische ontwikkelingen moeten we rekening houden? 

Start van de Netwerkdag Informatiehuis Water in Villa Jongerius, Utrecht
Start van de Netwerkdag Informatiehuis Water
Dagvoorzitter Ruben van der Laan begeleidde het programma van de Netwerkdag Informatiehuis Water
Dagvoorzitter Ruben van der Laan begeleidde het programma
Vincent Lokin, voorzitter van het Bestuurlijk Overleg IHW, heette alle deelnemers welkom
Vincent Lokin, voorzitter van het Bestuurlijk Overleg Informatiehuis Water
Erik Kraaij, programmamanager IHW, introduceerde het Informatiehuis Water en schetste de door het IHW in 2024 behaalde resultaten
Erik Kraaij, programmamanager IHW, gaf een korte introductie van het Informatiehuis Water
Farid Tabarki gaf de dag een inspirerende start met een presentatie over de fluïditeit van de samenleving
Farid Tabarki gaf de dag een energieke en inspirerende start
Andreas Hoogeveen, senior consultant van TwynstraGudde, presenteerde de evaluatieresultaten over het Informatiehuis Water
Andreas Hoogeveen (TwynstraGudde) presenteerde de evaluatieresultaten IHW

Na een hartelijk welkom door Vincent Lokin, voorzitter van het Bestuurlijk Overleg Informatiehuis Water, en een korte introductie van het Informatiehuis Water door Erik Kraaij, programmamanager IHW, volgde een inspirerend, interessant en interactief programma, dat werd begeleid door dagvoorzitter Ruben van der Laan

  • Keynote spreker Farid Tabarki gaf de dag een energieke en inspirerende start. Hij nam ons meeneemt in de fluïditeit van de samenleving en hoe we daarmee om kunnen gaan in termen van verbinding, veerkracht, vertrouwen en vooruitkijken.

    Farid Tabarki is veelgevraagd spreker en dagvoorzitter. Farid, volgens De Volkskrant één van de 200 meest invloedrijke Nederlanders, is oprichter van Studio Zeitgeist.

  • Daarna presenteerde Andreas Hoogeveen van TwynstraGudde de resultaten van de evaluatie Informatiehuis Water van deze zomer en ging hij in op mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Lees meer hierover op Evaluatieresultaat Informatiehuis Water: vertrouwen en draagvlak | Informatiehuis Water.

    Andreas Hoogeveen is senior adviseur Digitalisering bij TwynstraGudde.

René Kint daagde de aanwezigen uit om verder te kijken dan de eigen, goed georganiseerde 'bubbel'.
René Kint daagt zijn toehoorders uit om verder te kijken dan de eigen 'waterbubbel'.
Matthijs ten Harkel waarschuwde in zijn presentatie voor de datagolf.
Matthijs ten Harkel waarschuwt voor de datagolf.

In een eerste workshopronde praatten de deelnemers met elkaar door over toekomstige, verwachte ontwikkelingen op het gebied van waterdata en -informatie. Daarna volgden twee korte 'TED Talks' van collega's uit de watersector:

  • Matthijs ten Harkel waarschuwt voor de datagolf: "Laten we oppassen dat we niet verdrinken in de steeds grotere vraag naar data en informatie. Door het gebruiken van complexe monitoringstechnieken en dataverwerking verliezen we mogelijk het zicht op de werkelijkheid. KiSS (Keep is Simpel Stupid) is het motto om gehoord te blijven. Het regent als een naar buiten gestoken hand nat wordt!"

    Matthijs ten Harkel is beleidsmedewerker waterbeheer en monitoring bij de Provincie Noord-Brabant en initiatiefnemer van het Droogteportaal.

  • René Kint riep de deelnemers op om vanuit een ander perspectief naar de positie van de watersector te kijken: "We zijn zelf zó goed georganiseerd, we hebben het allemaal zó goed voor elkaar. En we kijken voortdurend naar hoe we onszelf verder kunnen verbeteren. Maar kijk ook eens naar buiten, naar de rol die je als waterbeheerder kunt spelen in de samenleving. Water raakt aan alles. Pak die leidende rol in de waterketen. Zorg dat 'water' en 'de watersector' een integrale partner in het ruimtebeheer en de samenleving zijn!".

    René Kint is ondernemer en partner bij Liquet - Enterprise Architecture & Change Management. Hij was medeverantwoordelijk voor oprichting van het Waterschapshuis en het Informatiehuis Water.

Na een interview door Ruben van der Laan met de 4 communitytrekkers van het Informatiehuis Water (rechtsboven v.l.n.r. Paul Latour, Janco van Gelderen, Stephany de Maaijer en Dolf Daal) werd die verdieping tenslotte concreet gemaakt in de laatste workshopronde.

In deze interactieve sessies brachten we met elkaar in kaart wat we nodig hebben op met name het gebied van waterkwaliteit, droogte, data- en uitwisselingsstandaarden om de toekomst het hoofd te bieden. En keken we naar de rol die de partners en het Informatiehuis Water daarin spelen.

  • De deelnemers aan de workshops over datastandaarden / de Aquo Expert Community gaven aan dat de gesprekken in de workshops hen inzicht hebben gegeven in de complexiteit van het netwerk dat op verschillende niveau’s (strategisch, tactisch en operationeel) bevraagd moet worden. Enn waarbinnen elk niveau ook nog verschillende domeinen een rol spelen, zowel functioneel als technisch. 
  • In de bijeenkomsten over uitwisselingsstandaarden / de Digitale Delta API werd vastgesteld dat betrokkenheid van alle ketenpartners essentieel is voor een effectieve implementatie. Denk daarbij aan beleidsmedewerkers, programmeurs, ontwikkelaars, databeheerders en modelleurs. Van het Informatiehuis Water wordt een actieve rol gevraagd in de vorming van een community, waarin voorbeelden van toepassingen kunnen worden gedeeld, ervaringen uitgewisseld en feedback opgehaald. Het is belangrijk om laagdrempelig te beginnen en geleidelijk te groeien, waarbij marktpartijen en gebruikers actief betrokken worden.

    Vanuit het Forum voor Standaardisatie werd het belang benadrukt van duidelijke communicatie over het 'pas-toe/leg-uit'-principe. 

  • In de workshops over waterkwaliteit werden ideeën uitgewisseld aan de hand van de 3 richtingen die zijn genoemd in de evaluatieresultaten Informatiehuis Water: verbreden, verdiepen en vernieuwen.

    Onder meer het borgen van de datakwaliteit door goede beschrijvende metadata en het verbeteren van de vindbaarheid van data worden als kansen gezien ter verbreding en verdieping van de taken van het Informatiehuis Water binnen het thema waterkwaliteit. 

  • Gé van den Eertwegh (KnowH2O) gaf een update over de ontwikkelingen rondom het Droogteportaal. In groepjes werden (nieuwe) gebruikerswensen geïnventariseerd en geprioriteerd, werd besproken wat we verstaan onder goede samenwerking en werd een voorstel uitgewerkt waarmee het Droogteportaal een impuls kan worden gegeven. De deelnemers gaven aan het Droogteportaal voor te willen dragen als vaste taak van het Informatiehuis Water.

    We nemen alle bevindingen mee bij de uitwerking van een strategische aanpak Beheer & Uitvoering Droogteportaal vanaf 2025.

    Wil je de slides van Gé's presentie nalezen? Je kunt ze downloaden via Presentatie KnowH2O Droogteportaal Netwerkdag IHW.

Bestuurlijke sessie

Parallel aan het ochtendprogramma vond een bestuurlijke sessie plaats met maar liefst 19 deelnemers. Tijdens deze sessie werd ingegaan op de samenhang tussen de 3 partnerorganisaties van het Informatiehuis Water, bespraken we met elkaar hoe we kunnen zorgen voor meer integraliteit en wat ervoor nodig is om betere, met collega-bestuurders afgestemde besluiten te nemen. Ook deze sessie werd zeer positief gewaardeerd.

"We zijn als partners in de watersector aan een 'bestuurlijke datareis' begonnen, waarbij standaardisatie het uitgangspunt is en het delen van data de grote opgave.”

Veel dank aan Barbara Schoute, Guido van der Kolk, Gé van den Eertwegh, Gert-Jan Schotmeijer, Geri Wolters, Jos van Duijnhoven en de collega’s van IHW die een actieve bijdrage aan de workshops hebben geleverd!

Met de opgehaalde inzichten en ideeën kunnen en gaan we samen weer energiek aan de slag.

Plaquette van Villa Jongerius

Tot volgend jaar!

Wij bedanken alle deelnemers voor hun aanwezigheid, het delen van hun waardevolle inzichten en hun positieve waardering van deze dag. De in de evaluatie meegegeven adviezen, tips en kritische noten nemen wij vanzelfsprekend mee naar volgend jaar.

De datum voor de Netwerkdag IHW 2025 gaan we al snel vaststellen, zodat je die alvast in je agenda kunt reserveren. Houd de nieuwsbrief in de gaten!