Voorbereiding aanbesteding grondwateranalyses van start

Provinciale waterbeheerders maken gebruik van de diensten van laboratoria voor de uitvoering van grondwateranalyses. Hiervoor hebben de provincies gezamenlijk raamcontracten afgesloten. Omdat de huidige contracten eind 2024 aflopen, is een projectgroep gestart met de voorbereiding van de aanbesteding van deze dienstverlening voor de periode 2025-2030.

meting grondwaterkwaliteit

De kwaliteit van het Nederlandse grondwater wordt continu gemonitord door de provincies. Zij doen dat onder meer voor de Kaderrichtlijn Water (KRW) en om de effectiviteit van de eigen beleidsdoelstellingen te toetsen. Voor een goed beeld van de grondwaterkwaliteit voeren zij periodiek metingen uit in hun gebied. Daarbij wordt naar honderden verschillende stoffen gekeken en voortdurend gecontroleerd of de aanwezigheid van bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen en PFAS geen gevaar kan opleveren voor de volksgezondheid. De meetresultaten van de provinciale waterbeheerders worden geanalyseerd door laboratoria.

Lees ook: Rapport Grondwaterkwaliteit Nederland 2021-2022 | Het Waterkwaliteitsportaal

Voor de uitvoering van deze grondwateranalyses in de periode 2025-2030 moeten nieuwe raamcontracten worden afgesloten. De voorbereiding van de aanbesteding van deze opdracht is vanuit het provinciaal Platform Meetnetbeheerders in gang gezet en wordt uitgevoerd door een projectgroep. De projectgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de provincies (Nanko de Boorder - provincie Noord-Holland, Bas Nelemans - provincie Noord-Brabant en Janco van Gelderen -  meetnetbeheerder provincie Utrecht & procesleider grondwater Informatiehuis Water) en enkele deskundigen van het RIVM, waterbedrijf Vitens en onderzoeksinstituut KWR. De provincie Utrecht fungeert als penvoerder.

De projectgroep, inmiddels volop aan de slag, weegt onder meer zorgvuldig af welke stoffen onderdeel moeten gaan worden van de nieuwe analysepakketten. Daarvoor wordt geïnventariseerd welke stoffen eerder in het grondwater zijn aangetroffen of daarin verwacht worden, ook op basis van metingen door andere organisaties. Ook wordt bepaald welke rapportagegrenzen moeten worden aangehouden. Een rapportagegrens is een grens waarboven de concentratie van een stof met voldoende betrouwbaarheid kan worden gerapporteerd.
Alle parameterinformatie wordt verwerkt en gepresenteerd op basis van de Aquo-standaard zodat nu en in de toekomst een uniforme en efficiënte gegevensuitwisseling mogelijk is.

Het streven is om het aanbestedingstraject medio 2025 af te sluiten met nieuwe, up to date raamcontracten met de winnende inschrijvers zodat de provincies in de volgende planperiode weer goed voorbereid en gefaciliteerd hun meetrondes kunnen uitvoeren. Bij de beoordeling van de grondwaterkwaliteit voor de Kaderrichtlijn Water zullen zij weer worden ondersteund door het Informatiehuis Water.

Meer lezen? Kijk op: