Waterinfodag 2025

Netwerken

Datum:  

Tijd:   -

Locatie:  Congrescentrum 1913, ‘s-Hertogenbosch

De Waterinfodag is een congres, beurs en ontmoetingsdag voor medewerkers van waterschappen, Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten, drinkwaterbedrijven, bedrijven en voor studenten. De beurs vindt plaats in 1931 Congrescentrum Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch.

Het Informatiehuis Water is een van de sponsoren omdat we veel waarde hechten aan elkaar ontmoeten en kennis delen. Je vindt ons dan ook op het Ontmoetingsplein!

De Waterinfodag is een beurs met 60 exposanten, een actueel, aansprekend en breed congresprogramma en volop gelegenheid om te netwerken. De Waterinfodag wordt sinds 2009 georganiseerd.

Het thema van de Waterinfodag 2025 is: 'Laat data stromen als water'.

We zien je graag op het Ontmoetingsplein!

We nodigen je van harte uit om bij onze stand langs te komen en met ons bij te praten over de ontwikkelingen in de watersector en bij het Informatiehuis Water. En nog belangrijker: Wij willen heel graag van je horen hoe wij jou en je collega's nog beter kunnen ontzorgen!

Programma

Als je naar de Waterinfodag komt kun je ook deelnemen aan de interessante presentaties die hier worden gegeven. Wij verzorgen er vier:

Vernieuwd Waterkwaliteitsportaal.nl: Nu weet iedereen de toestand van de Nederlandse waterkwaliteit. Maar heeft iedereen hetzelfde beeld?

Met de nieuwe kaartviewer van het Waterkwaliteitsportaal worden de waterkwaliteitsdata van de Kaderrichtlijn Water en de Landelijke Enquête Waterkwaliteit gepresenteerd. Eenduidig, voor maar 1 uitleg vatbaar. Vanaf nu hebben waterbeheerders, beleidsmakers, publiek en media hetzelfde beeld bij de toestand van de Nederlandse waterkwaliteit. Ruimtelijk gegevens zijn beschikbaar als services via het Nationaal Georegister (NGR) en via Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK). Alle gegevens kunnen voor eigen toepassingen worden gedownload, uiteraard voorzien van metadata. De doorontwikkeling van het Waterkwaliteitsportaal gaat verder met dashboards en statistische overzichten. Er zal steeds meer gewerkt worden met gegevensservices voor meer actuele beelden en voor gebruiksvriendelijke toepassingen door derden. De data zijn open!

De doorontwikkeling van het Waterkwaliteitsportaal staat voor een gestandaardiseerde, eenduidige presentatie en ontsluiting van gegevens. Maar is dat beeld inderdaad eenduidig? Of openen we onverwacht een doos van Pandora? Neem deel aan de workshop en deel met ons jouw blik op ons beeld.

Sprekers: Hinne Reitsma, Paul Latour

Organisatie: Informatiehuis Water

Tijd: 11.30 - 12.15 uur

Dijkdata en overstromingsdata laten stromen voor waterveiligheid

Het Waterveiligheidsportaal en de Landelijke Databank Overstromingsinformatie zijn allebei vernieuwd. Met beide portalen worden waardevolle data beschikbaar gesteld voor betere besluitvorming over waterveiligheid. De mensen achter beide platforms organiseren samen deze korte workshop: Hoe kun je deze data gebruiken en de waarde ervan vergroten?

Sprekers: Joost van der Hammen, Olaf Lem, Jasper van Lieshout, Bas van de Pas, Tim van Tetterode, Albert Mulder

Organisaties: Hoogwaterbeschermingsprogramma, Nelen & Schuurmans, Bij12, Informatiehuis Water, Provincie Noord-Holland / IPO

Tijd: 13.00 - 13.45 uur

Digitale Delta: de data stroomt al!

De Digitale Delta is een API-specificatie die waterdata laat stromen. Het is een betrouwbare en innovatieve basis voor gegevensuitwisseling in de watersector doordat gebruik gemaakt wordt van verschillende relevante standaarden, zoals de Aquo-standaard. De Digitale Delta API wordt gebruikt door professionals (waterbeheerders, data-analisten en onderzoekers) en door hobbyisten. De tools die ze gebruiken variëren van Excel, Machine Learning, Business Intelligence tot Artificial Intelligence.

Er zijn al diverse implementaties gereed: AquaDesk: Rijkswaterstaat, Hollands Noorderkwartier, Aa en Maas, Rijnland, Brabantse Delta, Delfland, Schieland en Krimpenerwaard, Rivierenland, Stichtse Rijnlanden, Hollandse Delta | Aquon: sensor data | Rijkswaterstaat: Sovon.
Daarnaast staan op de planning: Rijkswaterstaat: Wageningen Marine Research, Landelijk Meetnet Water, Wadar | Informatiehuis Water: Waterkwaliteitsportaal.

We inspireren je graag met de presentatie van een aantal van deze implementaties.

Sprekers: Dolf Daal

Organisatie: Informatiehuis Water

Tijd: 14.15 - 15.00 uur

Waterdata verbonden en toegankelijk met toekomstbestendige Aquo-standaard

Binnen de watersector werken we dagelijks met data om onze waterhuishouding te beheren en te verbeteren. De Aquo-standaard is al jaren de ruggengraat van gegevensuitwisseling in de sector. Om dat te kunnen blijven is belangrijk dat we alert anticiperen en reageren op nieuwe uitdagingen – zoals klimaatadaptatie, waterkwaliteit en bredere data-integratie – en is doorontwikkeling van de standaard noodzakelijk. 

Het Informatiehuis Water zet een belangrijke stap vooruit door in die doorontwikkeling het informatiemodel IMWA centraal te stellen. Dit model biedt een stevige basis voor de uitwisseling van eenduidige en gestandaardiseerde waterdata. We richten ons bij deze doorontwikkeling op vier kernpunten: 1) Betere aansluiting op andere standaarden, zodat waterdata naadloos samenwerkt met bredere datadomeinen; 2) Model Driven Design, waarmee we gegevensstructuren eenduidig en duurzaam vastleggen; 3) Ondersteuning van moderne uitwisselingsmogelijkheden (zoals linked data) om waterinformatie breder toegankelijk te maken; en 4) Duidelijke API-specificaties, zodat data eenvoudig en veilig uitgewisseld kan worden tussen systemen.

Tijdens deze presentatie laten we zien hoe deze ontwikkelingen bijdragen aan een data-gedreven aanpak in de watersector. We laten zien hoe we de drempels voor gegevensuitwisseling wegnemen en hoe waterdata vrij kan stromen door de hele waterketen. Samen bouwen we aan een slimme, duurzame en toekomstbestendige watersector!

Sprekers: Emmely Koornstra, Wijnand van Riel

Organisatie: Informatiehuis Water

Tijd: 14.15 - 15.00 uur

Tot ziens op 27 maart in ’s-Hertogenbosch!